Koulelo se koulelo

Posted by     |   Categories :   Výrobky

Jablíčko. Kulaté, šťavnaté, někdy nakyslé, zelené, červené, žluté. Jeden druh ovoce a kolik má odrůd, barev a chutí. Možná tolik, kolik se z něho dá vyrobit skvělých dobrot.

Snad žádné ovoce nemá tolik rozmanitých možností, jak si na něm pochutnat, jako právě jablko. Pokud ho chceme uchovat tak, aby neztratilo vitamíny a své specifické vlastnosti, můžeme použít ten nejstarší způsob konzervace.
sušená jablka
o   sušení neboli křížaly– ještě více se rozvine jablečná vůně, tělu prospěšné látky, jako jsou bílkoviny, vitamíny a minerály neopouštějí své stanoviště, a ještě k tomu je to zdravé a málo kalorické chroupání večer k televizi

o   jablečná šťáva– pokud už nijak tepelně neupravujeme, jsou tu zachovány veškeré živiny, jako v čerstvém ovoci

–  vitamíny
–  přírodní cukr
–  pektiny
–  ovocné kyseliny
–  vláknina
                    Získává se lisováním jablečné drtě.

o   mošt – stoprocentní jablečná šťáva, která má v sobě kousky dužniny – je nefiltrovaná

o   jablečný destilát – pokud chceme získat z jablek i něco ostřejšího, můžeme zkusit calvados. Necháme zkvasit jablečnou šťávu a pak z ní destilací získáme tento druh brandy.

Něco k pití a něco k jídlu

A abychom měli něco k zakousnutí třeba k snídani nebo pohoštění pro návštěvu, můžeme si upéct jablečný závin. Tento skvělý zákusek, zvaný štrůdl, pochází z Rakouska a má mnoho možností servírování. Můžete si ho dát

·         teplý s vanilkovým krémem
·         studený se zmrzlinou
·         s kopcem sladké šlehačky
jablečný závin
A nakonec mohou jablka působit i jako lék. Vlastně jako celá lékárna. Snižují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitní systém, pomáhají v činnosti srdce, upravují krevní oběh, stabilizují hladinu cukru v krvi, čistí střeva, posilují dásně a pektin poskytuje ochranu před poškozením ledvin. No, řekněte, nestojí za to dát si sem tam jablíčko?
 

14. 10. 2016