Je mléko vůbec zdravé?
Snad o žádných výrobcích se nevedou tak rozdílné debaty, jako o produktech mléčných. Na jedné straně zastánci přijímání mléka, na druhé straně odpůrci. A každý má ve své podstatě rozumné argumenty.
Pro mléko
o posilování kostí
o zpevňování zubní skloviny
o posílení nervového systému
Proti mléku
· zvyšují cholesterol
· špatná stravitelnost laktózy
· tvorba civilizačních chorob
Tak, a teď nastává problém. Pít či nepít? Pravdou je, že ostatní savci konzumují mléko jen po dobu nezbytně nutnou, dokud jim matka neodstřihne zdroj. Jak je to tedy s tou prospěšností našemu zdraví.
Jogurtem ku zdraví
Možná by tu cesta byla, jak do těla dostat potřebné látky z mléka, a přitom ho nekonzumovat. Daleko lépe jsou na tom totiž se stravitelností a ostatními kladnými faktory mléčné výrobky. Zejména
o bílé jogurty
o kysané mléčné nápoje
o tvaroh
o sýry, vyrobené ze syrovátky.
Díky bateriím, které jsou přítomné u mléčného kvašení se mění mléčný cukr (ona zatracovaná laktóza) na kyselinu mléčnou. A ačkoliv tento název zní tak trochu nelákavě, je právě tato kyselina našemu organizmu prospěšná.
Biblický jogurt
Takový obyčejný jogurt znali už ve starém Egyptě,kde ho do jídelníčku běžně dávali i faraonům. A dokonce je o něm zmínka ještě o něco dříve. Bibličtí patriarchové, Mojžíš a Abraham ho dokonce obětovali Bohu. A pokud bychom našli důkaz, že si také zamlsali, bylo by jasné, že je jogurt přímo elixírem dlouhověkosti. Abraham se dožil neuvěřitelných sto sedmdesáti pěti let a Mojžíše v jeho sto dvaceti zavraždili.
Ale to by byl asi jiné povídání. Jogurt je ale opravdu takovým malým elixírem. Pokud Vám lékař předepíše antibiotika, určitě Vám doporučí přikoupit právě jogurt, aby se Vám obnovila střevní mikroflóra. Takže pokud se vrátíme k původní otázce, jestli pít, či nepít, možná bychom mohli odpovědět – jíst. Dobrou chuť.